Prvi put dan hrane je obilježen 1979. godine na 20. Općoj konferenciji FAO i od tada se obilježava redovno. Danas Svjetski dan hrane se obilježava u preko 150 zemalja Svijeta, ovaj dan ne obilježavaju samo agencije i institucije koje su u sastavu UN-a, već i brojne druge organizacije, udruženja i agencije koje imaju isti cilj i svrhu, a to je uklanjanje odnosno eliminacija gladi sa planete Zemlje.
“Budućnost hrane je u našim rukama” je slogan kojim se obilježava ovogodišnji Svjetski dan hrane, i posvećen je očuvanju poljoprivredno – prehrambenog sistema. Mnogo je razloga za brigu za očuvanje poljoprivredno – prehrambenog sistema jer način na koji proizvodimo, trošimo i konzumiramo hranu negativno utiče na njegovu održivost. Zemljama je potreban održiv poljoprivredno-prehrambeni sistem koji osigurava dovoljne količine raznolike, nutritivno punovrijedne i zdravstveno ispravne hrane, finansijski dostupne svima, sistem koji osigurava odstustvo malnutricije u svim njenim oblicima. Održivi poljoprivredno-prehrambeni sistemi osiguravaju sigurnost hrane i ishranu za sve, bez ugrožavanja ekonomske, društvene i ekološke osnove, obezbjeđujući bolju proizvodnju, prehranu i okoliš.