Zašto?
Svrha ovog procesa je podizanje nivoa higijenskih uslova života. Zdravstveno ispravnom hranom smatra se hrana koja ne može prouzrokovati nikakve štetne utjecaje na zdravlje ljudi, ako je proizvedena, pripremljena i konzumirana u skladu s njenom namjenom.
Kome treba ova usluga?
Kontroli zdravstvene ispravnosti hrane podliježu:
- svi objekti koji se bave proizvodnjom i prometom kako sirovina, tako i gotove hrane.
Mikrobiološka čistoća jedan je od preduvjeta osiguranja zdravstvene ispravnosti hrane, a namjena mu je smanjiti rizik od pojave zaraznih bolesti porijeklom iz hrane. Svi objekti u kojima se posluje hranom moraju zadovoljavati minimalne sanitarno-tehničke i sanitarno-higijenske uslove.
Sadržaj usluge?
Ispitivanje i kontrola mikrobiološke čistoće objekata obuhvata čistoću briseva radnih površina, opreme, uređaja, pribora, te ruku osoba koje u poslovanju s hranom dolaze u dodir s hranom i predmetima opće upotrebe i/ili u obavljanju djelatnosti pružanja usluga stanovništvu.
Akreditovane metode od strane Instituta za akreditiranje BiH (BATA) za mikrobiološka ispitivanja hrane uključuju ispitivanje sljedećih parametara:
- Salmonella spp.,
- Listeria Monocytogenes,
- Neakreditovane metode uključuju:
- Koagulaza pozitivni stafilokok,
- Sulfitoredukujuće klostridije,
- Enterobakterije,
- Escherichia coli i
- Aerobne mezofilne bakterije.
Zakonska podloga
Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB vrši mikrobiološka ispitivanja hrane prema Pravilniku o mikrobiološkim kriterijima za hranu ''Sl. Glasnik BiH'', br: 11/13 i predmeta opće upotrebe prema Normativu mikrobiološke čistoće za predmete, površine i ruke koje dolaze u dodir s hranom, ''Sl. novine FBiH'', br.101/12.