Srijeda, 14 Februar 2024 10:52

Još jedan uspjeh zaposlenika Zavoda za javno zdravstvo SBK

Početkom godine došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije u Federaciji BiH po pitanju oboljevanja od dječijih zaraznih bolesti pertussis (veliki kašalj, hripavac) i morbilli (krzamak).

Obzirom da se radi o dječijim zaraznim bolestima koje mogu razvijati tešku kliničku sliku sa nizom komplikacija uključujući i smrtni ishod, a koje pri tome imaju sposobnost da se brzo šire i zaražavaju osjetljive, očekivati je eksplozivno širenje oboljenja i na prostoru našega kantona.

S tim u vezi Zavod za javno zdravstvo SBK poduzima čitav niz mjera i aktivnosti kako bi što spremnije dočekali prijeteće epidemije.

Prvi i najvažniji korak u kontroli epidemije je rano prepoznavanje i otkrivanje izvora zaraze (slučaja oboljevanja).

Zlatni standard za postavljanje dijagnoze velikog kašlja i morbila je identifikacija uzročnika putem PCR metode, odnosno lančane reakcije polimeraze, koja otkriva prisustvo genskog materijala Bordetelle i virusa Morbilla u brisu nazofarinksa. Metoda je brza i visoko specifična te se smatra najpouzdanijom metodom za dijagnostiku ovih uzročnika.

Druga važna karakteristika je da PCR test ima najveću osjetljivost odmah na početku oboljenja, za razliku od alternativne (serološke) metode koja je osjetljiva tek nakon produkcije antitijela (npr. kod pertusisa 2-8 sedmica nakon početka kašlja).

Također, značajno je napomenuti da je naša laboratorija spremna izdati rezultat analize u roku 24-48 sati dok se na rezultate serološke analize čeka u prosjeku 2 sedmice, uz dodatne komplikacije transporta i propratne dokumentacije.

Cijeneći značaj rane dijagnostike, Zavod za javno zdravstvo SBK je izvršio sve neophodne pripreme i uveo PCR metode za potvrđivanje pertusisa i morbila. Ovaj uspjeh je još značajniji zbog činjenice da smo u ovom trenutku jedina laboratorija u Federaciji BiH koja je uspjela uvesti ove metode.

Zavod za Javno Zdravstvo
Srednjobosanskog kantona/ Kantona Središnja Bosna

Adresa:
Školska BB, 72270 Travnik,
Bosna i Hercegovina | Pogledaj na mapi!

Telefoni:
030 509-706 / 030 509-705 / 030 511-394

E-Mail:
tr.zavod@bih.net.ba / zzjztravnik@gmail.com

Radno vrijeme:
Ponedjeljak-petak: 07:00h-15:00h

Katalog usluga
Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB, 15.01.2020.

 

Kontrola ispravnosti vode
Dodatne informacije: 030-511-394

 

Sanitarni pregledi
Dodatne informacije: 030-511-394

 

Obavljanje poslova dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije
Dodatne informacije: 030-511-394

Izvještaji i obrasci

Image