Petak, 07 April 2023 13:18

Svjetski dan zdravlja 2023

Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine 7. aprila s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja zdravlja i prevencije bolesti. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je „Zdravlje za sve“ i stavlja u fokus angažovanje i osnaživanje pojedinca, porodice i zajednice za učešće u brizi o zdravlju.

Tim povodom zaposlenice Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB su, na poziv iz Osnovne škole „Vitovlje“, održale interaktivnu edukativnu radionicu pod nazivom „Šećerna bolest, ishrana i tjelesna aktivnost kod školske djece“.

Škola ima vrlo važnu ulogu u psihosocijalnom razvoju svakog djeteta, a uticaj psihološkog faktora je važan u regulaciji šećerne bolesti kod djece. Djeca koja boluju od šećerne bolesti mogu imati probleme vezane uz razvoj odnosa sa vršnjacima, međutim dijete sa ovom bolešću ne predstavlja opasnost za drugu djecu u školi niti izvan nje.

Glavni cilj ove radionice je bio razvijanje svijesti kod školske djece o važnosti pravilne i uravnotežene ishrane i tjelesne aktivnosti u sprječavanju nastanka i kontrolisanju šećerne bolesti. Ostali ciljevi su bili usmjereni na prepoznavanje ranih simptoma šećerne bolesti te pružanje pravovremne pomoći u slučaju pojave simptoma akutnih komplikacija, kao što su hipoglikemija i hiperglikemija.

Djeci koja boluju od šećerne bolesti je potrebno da budu ravnopravni u svim obavezama i aktivnostima sa drugim učenicima te da odrastaju po istim pravilima ponašanja u školi. Važno je da u svom odrastanju i sazrijevanju dobiju podršku i ohrabrenje koje će im razviti osjećaj samostalnosti i samopouzdanja.

Povodom obilježavanja ovog važnog Svjetskog događaja, Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB svim građanima, pacijentima i zdravstvenim radnicima želi sretan Dan zdravlja, uz poruku da čuvaju svoje zdravlje i idu na redovne ljekarske preglede!

Zavod za Javno Zdravstvo
Srednjobosanskog kantona/ Kantona Središnja Bosna

Adresa:
Školska BB, 72270 Travnik,
Bosna i Hercegovina | Pogledaj na mapi!

Telefoni:
030 509-706 / 030 509-705 / 030 511-394

E-Mail:
tr.zavod@bih.net.ba / zzjztravnik@gmail.com

Radno vrijeme:
Ponedjeljak-petak: 07:00h-15:00h
PCR testovi rade se svaki dan od ponedjeljka do nedjelje od 8:00h - 10:00h

Servisi

Katalog usluga
Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB, 15.01.2020.

Kontrola ispravnosti vode
Dodatne informacije: 030-511-394

 

Sanitarni pregledi
Dodatne informacije: 030-511-394

 

Obavljanje poslova dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije
Dodatne informacije: 030-511-394

COVID19 Testiranje !!!

Komercijalne i certificirane PCR testove na COVID-19, možete uraditi svaki dan (ponedjeljak-nedjelja) od 08:00-10:00 h u novim prostorijama Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB, ulica Mehmeda Spahe 1 u Travniku (iza Osnovne škole „Travnik“). PCR testom otkriva se prisutnost virusa SARS-Cov-2 u organizmu (uzročnik Covid-19 infekcije), uzimanjem brisa iz nosa i sluznice ždrijela. Rezultati testiranja budu isti dan u poslijepodnevnim satima.

Sve dodatne informacije na broj telefona:

030 509-706

Izvještaji i obrasci

Image