Utorak, 24 Decembar 2019 13:51

TRANSNACIONALNI ZDRAVSTVENI TRENING: PRISTUP OSJETLJIV NA STRES I TRAUMU U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA

U organizaciji nevladine organizacije „Medica“ iz Zenice, tokom 2019. godine održana su tri modula edukacije zdravstvenih radnika sa područja Srednjobosanskog, Zeničko-Dobojskog i Unsko-Sanskog kantona. Cilj ovih edukacija bio je osposobljavanje budućih trenera o stres i trauma senzitivnom pristupu prema žrtvama seksualnog i rodno zasnovanog nasilja.

Ispred Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB edukaciji za trenere prisustvovale su prim.mr.sci.dr. Amra kalčo, Emra Zukić, BA sestrinstva i Alma Karajko, BA sestrinstva. Kroz teoretska znanja i praktične vještine, treneri su se upoznali sa načinima prepoznavanja, razlikovanja i senzibiliziranog djelovanja u situacijama stresa i traumatskih događaja, načinima samozbrinjavanja na poslu i svakodnevnom životu, te stekli vještine vođenja treninga.

U decembru 2019. godine novi treneri su održali prvi od tri modula edukacije za 20 zdravstvenih radnika sa područja SBK/KSB. U edukaciju su uključeni zdravstveni radnici bolnica i domova zdravlja iz gotovo svih općina. Iz Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB na edukaciji su, ispred Službe za higijenu i zdravstvnu ekologiju, Odsjek školske higijene, prisustvovale Mateja Paklarčić i Ermina Kukić. Na ovaj način širi se mreža zdravstvenih radnika koji će u budućnosti imati znanja i vještine prepoznavanja i reagovanja na situacije kod seksualnog i rodno zasnovanog nasilja.

Učesnici su se upoznali sa osnovnim principima pristupa osjetljivog na stres i traumu, kao što su: sigurnost, osnaživanje, solidarnost, povezivanje te samozbrinjavanje zdravstvenih radnika u stresnim situacijama.
Generalni zaključak provedenih edukacija bio je da je pristup osjetljiv na stres i traumu potrebno obrađivati na ovaj način, te što više raditi na širenju tih znanja i njihovu implementaciju kako u zdravstvenim ustanovama, tako i u svakodnevnom životu.

Zavod za Javno Zdravstvo
Srednjobosanskog kantona/ Kantona Središnja Bosna

Adresa:
Školska BB, 72270 Travnik,
Bosna i Hercegovina | Pogledaj na mapi!

Telefoni:
030 509-706 / 030 509-705 / 030 511-394

E-Mail:
tr.zavod@bih.net.ba / zzjztravnik@gmail.com

Radno vrijeme:
Ponedjeljak-petak: 07:00h-15:00h
PCR testovi rade se svaki dan od ponedjeljka do nedjelje od 8:00h - 10:00h

Servisi

Katalog usluga
Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB, 15.01.2020.

Kontrola ispravnosti vode
Dodatne informacije: 030-511-394

 

Sanitarni pregledi
Dodatne informacije: 030-511-394

 

Obavljanje poslova dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije
Dodatne informacije: 030-511-394

COVID19 Testiranje !!!

Komercijalne i certificirane PCR testove na COVID-19, možete uraditi svaki dan (ponedjeljak-nedjelja) od 08:00-10:00 h u novim prostorijama Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB, ulica Mehmeda Spahe 1 u Travniku (iza Osnovne škole „Travnik“). PCR testom otkriva se prisutnost virusa SARS-Cov-2 u organizmu (uzročnik Covid-19 infekcije), uzimanjem brisa iz nosa i sluznice ždrijela. Rezultati testiranja budu isti dan u poslijepodnevnim satima.

Sve dodatne informacije na broj telefona:

030 509-706

Izvještaji i obrasci

Image