Srijeda, 05 Februar 2020 08:55

Svjetski dan borbe protiv raka 2020 Istaknuto

U svijetu se svake godine 4. februara obilježava Svjetski dan borbe protiv raka kao jedinstvena inicijativa za borbu protiv ove globalne epidemije. Tim se obilježavanjem nastoji podići svjesnost i znanje o raku i tražiti od vlada i pojedinaca u cijelom svijetu da poduzmu što učinkovitije mjere u borbi protiv raka. Slogan za 2019.-2021. je „ Ja jesam i hoću“.

Rak je izraz za veliku skupinu bolesti koje mogu zahvatiti praktički svaki dio tijela. Nastaje iz jedne stanice nizom transformacija i prelazaka iz predmalignih promjena do malignih tumora. Metastaziranje, ubrzano stvaranje abnormalnih stanica koje se mogu proširiti na susjedne dijelove tijela i u druge organe, glavni je uzrok smrti zbog maligne bolesti.

Broj osoba oboljelih od zloćudnih bolesti u stalnom je porastu, što je u najvećoj mjeri posljedica povećanog očekivanog trajanja života i većeg broja osoba starije dobi u kojoj se rak češće pojavljuje. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se broj oboljelih u svijetu povećati sa 14 milijuna u 2012. godini na 24 milijuna 2035. godine, dok će broj umrlih porasti s 8,2 milijuna na 13 milijuna godišnje. Maligne su bolesti jedan od vodećih javnozdravstvenih problema i u BiH, a na ljestvici smrtnosti nalaze se na drugom mjestu, odmah iza oboljenja krvožilnog sustava.

Oko 30 % svih smrti zbog malignih bolesti nastaje zbog pet glavnih ponašajnih rizika: prekomjerne tjelesne težine, nedovoljnog unosa voća i povrća, nedostatne tjelesne aktivnosti, te konzumacije alkohola i duhanskih proizvoda.

Gotovo trećinu (33%) karcinoma moguće je izliječiti ranim otkrivanjem i pravovremenim liječenjem. Preventivni pregledi i programi za rano otkrivanja malignih bolesti u BiH se ne provode sustavno. Rak dojke, debelog crijeva i vrata maternice su bolesti koje se relativno jednostavnim pregledima mogu otkriti u ranom stadiju i potom uspješno liječiti te stoga tu mogućnost treba maksimalno promovirati i koristiti. Učinkovitost se postiže zadovoljavajućim odzivom ciljnih skupina građana: za rak dojke 70% žena dobi od 50-69 godina, za rak debelog crijeva 45% građana dobi od 50-69 godina te za rak vrata maternice 85% žena dobi 25-64 godine.

Žene su u rizičnim skupinama za:
• Rak dojke – ako su u dobi od 50 do 70 godina, ako je netko od žena iz bliže obitelji imao rak dojke, ako imaju ili su imale neke druge bolesti dojke.
• Rak vrata maternice – ako su u dobi od 45 do 65 godina, ako je majka, sestra, ili teta imala rak, ako nisu radile ginekološki pregled i PAPA test u zadnje 3 godine, ako ima neuobičajeno krvarenje.

Muškarci su u rizičnim skupinama za:
• Rak pluća - ako su dugogodišnji pušači, ako imaju dugotrajan kašalj (suh ili s ispljuvkom u kojem ima tragova krvi), dispneju (otežano disanje), bol u prsištu, gubitak teka, ako gube na težini.
• Rak prostate - ako imaju više od 60 godina, imaju učestalo, otežano i isprekidano mokrenje, tragove krvi u mokraći i spermi, bol i pečenje kod mokrenja, učestalu bol u donjem dijelu leđa.
I žene i muškarci su u rizičnim skupinama za:
• Rak debelog crijeva - ako su u dobi od 50 do 70 godina, imaju već dijagnosticiranu adematoznu polipozu, ako je bilo raka debelog crijeva u obitelji, ako u stolici ima tragova krvi, ako ima promjena i teškoća s pražnjenjem crijeva (izmjene zatvora i proljeva), ako gube na težini i nemaju teka.
• Rak kože – ako su na radnom mjestu već dulje vrijeme izloženi štetnom sunčevom zračenju ili općenito zračenju iz modernih uređaja i aparata.

Posebno treba naglasiti opasnosti od zračenja pri dijagnostičkim postupcima; treba se podvrgavati samo strogo indiciranim postupcima, jer bilo koja doza zračenja, koliko god niska bila, uz prirodno zračenje (na koje ne možemo utjecati) može ostaviti negativne posljedice na zdravlje i nakon dugo godina, s obzirom da se akumulira u tijelu.

Važno je aktivno brinuti o svom zdravlju, izabrati zdravi stil života, pratiti sve promjene, poznavati rizike za određene karcinome i raditi preventivne preglede.

Zavod za Javno Zdravstvo
Srednjobosanskog kantona/ Kantona Središnja Bosna

Adresa:
Školska BB, 72270 Travnik,
Bosna i Hercegovina | Pogledaj na mapi!

Telefoni:
030 509-706 / 030 509-705 / 030 511-394

E-Mail:
tr.zavod@bih.net.ba / zzjztravnik@gmail.com

Radno vrijeme:
Ponedjeljak-petak: 07:00h-15:00h
PCR testovi rade se svaki dan od ponedjeljka do nedjelje od 8:00h - 10:00h

Servisi

Katalog usluga
Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB, 15.01.2020.

Kontrola ispravnosti vode
Dodatne informacije: 030-511-394

 

Sanitarni pregledi
Dodatne informacije: 030-511-394

 

Obavljanje poslova dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije
Dodatne informacije: 030-511-394

COVID19 Testiranje !!!

Komercijalne i certificirane PCR testove na COVID-19, možete uraditi svaki dan (ponedjeljak-nedjelja) od 08:00-10:00 h u novim prostorijama Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB, ulica Mehmeda Spahe 1 u Travniku (iza Osnovne škole „Travnik“). PCR testom otkriva se prisutnost virusa SARS-Cov-2 u organizmu (uzročnik Covid-19 infekcije), uzimanjem brisa iz nosa i sluznice ždrijela. Rezultati testiranja budu isti dan u poslijepodnevnim satima.

Sve dodatne informacije na broj telefona:

030 509-706

Izvještaji i obrasci

Image