četvrtak, 19 Oktobar 2017 12:15

Učešće na 1. konferenciji Zdravstvene kineziologije „Tjelesna aktivnost i javno zdravstvo“

Vježbanje je lijek!

Ljekari bi ga trebali propisivati, kineziolozi dozirati i provoditi, a pacijenti konzumirati.

Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB učestvovali su na 1. Konferenciji zdravstvene kineziologije pod nazivom “Tjelesna aktivnost i javno zdravstvo“ koja je održana u Splitu 13 i 14.oktobra. Organizatori Konferencije bili su Kineziološki fakultet Sveučilišta u Splitu i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO.
Vodeće javno-zdravstvene institucije mnogih zemalja, kao i Svjetska zdravstvena organizacija, objavili su brojne dokumente s nepobitnim dokazima o značaju tjelesne aktivnosti za očuvanje i unapređenje zdravlja te za prevenciju pojave faktora rizika i s njima povezanih hroničnih nezaraznih bolesti.

Cilj konferencije bio je doprinijeti razvoju saradnje između kineziologa i zdravstvenih djelatnika u području zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti (ZUTA-e/HEPA), te ovom konferencijom postaviti temelje buduće suradnje upravo u rješavanju problema tjelesne neaktivnosti građana.

Neki od važnih zaključaka 1. Konferencije Zdravstvene kineziologije su:

1. Potrebno je terminološki uskladiti, standardizirati i promovisati naziv: Zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost (ZUTA)

2. Vježbanje je lijek! Ljekari bi ga trebali propisivati, kineziolozi dozirati i provoditi, a pacijenti konzumirati.

3. Kineziologe (zdravstvene kineziologe) kao stručnjake sa neophodnim specifičnim kompetencijama neophodno je kao članove tima implementirati u zdravstveni sistem RH u području prevencije, očuvanja i unaprjeđenja zdravlja, time omogućiti zapošljavanje kineziologa u zdravstvenim upravnim tijelima od državne do lokalne razine, zavodima za javno zdravstvo (kroz proširenje javnozdravstvenih timova) i ostalim zdravstvenim ustanovama.

4. Kineziologe je potrebno definisati kao zdravstvene saradnike kroz Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

5. Konferencija nastavlja s djelovanjem te se najavljuje slijedeće godine 2. Konferencija zdravstvene kineziologije.

slika3

slika4