petak, 26 Januar 2018 19:52

Lepra (guba, Hansenova bolest)

Lepra (guba, Hansenova bolest) je kronična infekcija uzrokovana acidorezistentnim bacilima Mycobacterium leprae i Mycobacterium lepromatosis. Smatra se kako se uzročnik prenosi kapljicama i izlučevinama iz nosa.

Neliječeni bolesnik od lepre nosi veliki broj uzročnika u sluznici nosa i njezinim izlučevinama, čak i prije nego što se pojave znakovi i simptomi. Simptomi su bijele lezije na kojima se ne osjeća bol. Oko 3/4 zaraženih osoba dobije jednu kožnu promjenu (neodređena lepra), koja se spontano povlači; preostali razvijaju kliničku sliku lepre. Simptomi, znakovi i težina kliničke bolesti ovise o stupnju stanicama posredovanog imunološkog odgovora na M. leprae.
Bakterija napada živce ruku, nogu i lica. Može uzrokovati sljepoću i oduzeti sposobnost pomicanja ruku i očnih kapaka. Oslabljeni su osjeti za hladnoću, toplinu i bol, te se rane mogu zagnojiti i inficirati. Vrijeme inkubacije ove bolesti traje od par mjeseci do 40 godina. Za liječenje gube se koristi više antibiotika, od kojih je najpoznatiji dapson. Guba je iskorijenjena u Europi, ali zato predstavlja problem u Indiji, Brazilu i Africi. 2004. je u Indiji pronađeno 400 000 novih slučajeva. Postoje dvije vrste gube: tuberkuloidna i lepromatozna.

26991796 1992458914306134 6316244688579510378 n

Vrste lepre:

Tuberkuloidna lepra (paucibacilarna Hansenova bolest) je najblaži oblik. Bolesnici imaju jaki stanični imunosni odgovor, koji ograničava bolest na nekoliko mrlja na koži ili na pojedine živce; promjene sadrže malo bakterija ili ih ne sadrže uopće. Promjene na koži čini nekoliko neosjetljivih makula s hipopigmentiranim središtem, oštrih, izdignutih rubova. Osip, niti u jednom obliku lepre ne svrbi. Promjene su suhe jer zahvaćanje autonomnih živaca sprječava znojenje. Periferni živci mogu biti oštećeni i opipljivo povećani, obično asimetrično, i često su u susjedstvu kožnih promjena.
Lepromatozna lepra (multibacilarna Hansenova bolest) je najteži oblik. Bolesnici nemaju stanicama posredovanu imunost na M. lepraete imaju sistemnu infekciju sa široko proširenom bakterijskom infiltracijom kože, živaca i drugih organa (nosa, testisa, bubrega). Imaju kožne makule, papule, čvorove ili plakove, često simetrične, prepune M. leprae. Može doći do ginekomastije, gubitka prstiju i često teške periferne neuropatije. Bolesnici mogu izgubiti trepavice i obrve.

Granična lepra (također nazvana multibacilarnom), srednje izraženosti, je najčešći oblik. Promjene na koži sliče na tuberkuloidnu lepru, ali su brojnije i nepravilne; velike mrlje mogu zahvatiti čitav ekstremitet a često je i zahvaćanje perifernih živaca sa slabošću i gubitkom osjeta. Ovaj oblik je nestabilan i može postati sličan lepromatoznoj lepri ili obratno, sličan tuberkuloidnom obliku.

Leprozne reakcije: Većina bolesnika može pretrpjeti povremena, akutna, imunološki posredovana upalna zbivanja.

Postoje dva tipa:

- reakcije 1. tipa nastaju uslijed spontanog pojačanja stanične imunosti.
- reakcije tipa 2 su sistemske upalne reakcije na odlaganje imunih kompleksa.